Ads @ Suri's Cupcakes

Monday, August 22, 2011

Si muda remaja!

Assalammualaikum...hello..

Idea kering plak dibulan posa ni..
kurang glukosa ka dalam badan..?
huhuhu...~ mcm blurr nak tulis apa...=p

ok, cuppy job kali ni ada best sket..
setelah sekian lama sy x bermain dengan fondant..
ha...kali ni customer nak guna fondant for the font on cuppy..
untuk font saja...kekeke..bukan fully fondant..=)

Ordered by Kak tynah..
baru add in FB..trus order cuppy..
kebetulan befday anak gadisnya on the day after..
actually, i know her da lama..
masa keja ngan PCSB dlu..and yes! jumpa d FB again..

Lets enjoy the artwork..


Happy Sweet 20th Birthday Asrieza!! ♥
 

First time tu buat benda cucuk2 tuh...hehe
tQ kak tyna for the advice..
will improve my skills by time to time...
big thanks!
 

Oh yes...she ordered for a set of Fresh Fruit Cupcakes as well..
 
  till then..wassalam..♥
 

Chocolate Moist Strawberry Cupcakes!

Assalammualaikum...hello..

Ermmm...its about a week i didn't update my Blog..
i'm bz wif work..sikit pun masa x dpt dicuri untuk berblog..
hehee~ dan got  a lotsa entry tertunggak...=p

ok, last few week ada request from a friend of my friend..(paham..?)
keke...zuera order cuppy chocolate...pastu nak letak stobery on top..
seb bek masa jalan2 ari tu jumpa stobery..trus beli..

stobery dan coklat memang best!
sangat menggiurkan okey...huhu~
jom enjoy the pixca...=)







seb bek dpt tu stobery tau...
rupa2nya tukang order nih berbadan dua..
hehee~ 
to zuera,
Di doakan agar dipermudahkan segalanya ya...
dan di murahkan ketika bersalin nti..
AMIN ya Rabbal Alamin..
till then...wassalam...=)

Thursday, August 11, 2011

Kisah Ramadhan #11

Assalammualaikum...hello...

Bulan puasa macam ni..
mulalah mata ni gatal mo tengok gambar2 makanan..
tp sebenarnya bukan bulan puasa pun sy suka tengok makanan..
kekeke~ ada ka yang x suka makanan..?? gilos..!

Hari ni i'm craving for a cheese cake..
walaupun sy ni bukanlah peminat tegar cheese cake..
but i feel like wanna eat them for "sungkai"
hehe...

*Images is from Cik.G*


Oroe Cheesecake
w0ooo..that's yummy bebeh...
slurrpppp~~
 

The temptations....~
feuwww....
 

so0o creamy...gulp..gulp~~
*i'm starving...*
 

patutkah di projek benda ni..
yes..maybe utk weekend ni..
but i'm planning for something already..
insyaAllah..jika menjadi..
pastinya akan dikongsi dengan anda2 semua ya...=)

till then...wassalam ♥

Wednesday, August 10, 2011

Kisah Ramadhan #10

Assalammualaikum..hello...

Hari ni Ramdhan yang ke-11..
alhamdulillah kita masih diberi kesempatan 
utk menikmati kerahmatan bulan ramadhan..
syukran Ya Allah..=)

ok..kemarin, my husband punya department buat majlis berbuka puasa..
hehe...yes, we are under one roof..but different department..=)
so, i followed la...kami berbuka puasa di Grand Dorsett Labuan..

For the outside reader..
By hearing on the name itself..
mesti anda2 fikir, anything must be grand rite..?
less talk, jom tengok what will i say about the foods..


We go for dessert..
sbb dessert mesti jadi pilihan utama utk diserang..=)
but upset..not so desserts..
sikitnya...not many choices
x berbaloi dgn harganya...
huhu..seb bek free ok...=)



sy tak tamak..
sy ambek ni sj..
huhuhu

1. Carrot Cakes
2. Cheese Cakes
3. Layer Cakes with Custard

hah...jgn dilupa yang tradisional ya...


1. Pulut Panggang
2. Tepung Pelita
3. Kuih Jala
4. Karipap Putar

nak tau sedap ka tidak..
jom tengok pinggan selepas pula...
huhuhu~


1. Carrot Cakes  
Carrot Cakes dia bolehlah sedap..u can feel the carrots and the pecans
soo0o..it pass my taste la..kekke~

2. Cheese Cakes
cheese cake dia pun sedap...
congrats!
 
3. Layer Cakes with Custard
haa...sedap2 jak kan..
but this one? FAILED!
the custard keras okey...
aiyo0o0o..spoiled the other cakes!
  

from the above pix rasa2 bleh agak ka tidak?
 
1. Pulut Panggang
pulut panggang 2 ketul sudah tinggal kulit, ertinya sedap la tu..
hehehhe~ 

2. Tepung Pelita
sgt tidak best! sorry..
kan da ckp hari tu..
tepung pelita bila digoncang maka bergegar la isi2nya..
hehehe...ini tidak..ianya statik..
so x sedap! 

3. Kuih Jala
Speechless - x sedap!
 
4. Karipap Putar
Sy x makan..sebab when the time u touch it..
ianya keras..sorry..sy agak membazir disini..
huhuu~

Selesai dengan dessert..
i go for grilled site...
Again...Kecewa!

Yang ada cuma,
isi ayam panggang..
isi daging panggang...
dan ikan bakar..
sambal?? cuma ada utk ikan bakar..
hmmm~

seb bek ada sate..
dialah penyelamat sy rasa...


Ok..kekecewaan di meja dessert..
tertebus oleh sate, nasi impit dan kuah kacang..
selera naik kembali...


bila selesai dengan grilled dishes..
sy pun dgn semangat pegi main course..
but again...dikecewakan lagi...=(


i didn't take a picture of the dishes..
yang sy rasa seperti masakan di rumah sahaja..
langsung tiada keistimewaan nya..
yang ada cuma 4-5 dishes..
hmmm ~ bukan seperti yang dijangkakan..
yet..ayam masak merah yg dihidangkan..
seperti ayam kepak dibelah empat..
sgt kecik okeh..
at the end..
selera terbantut disitu..
=(


why dorsett??
kenapa begini??
sgt mengecewakan..


jika diberi pilihan..tidak mungkin utk kali kedua..


till then...wassalam...♥

Fresh Fruit Cuppies is back!

Assalammualaikum...hello..

Lamanya x buat Fresh Fruit Cupcakes ni..
last sekali buat masa Mother's Day 2010..KLIK SINI
kalau itu yang terakhir..ini yang pertama kali..KLIK SINI
itu adalah cuppy job saya yang pertama...
my 1st cuppy baby..huhuu~

Ok, back to the story..
kali ni cuppy requested by one of my friend list di FB juga..
She is a pregger..huu..
org mengandung biasalah..mcm2 dia nak makan..
huhuhu..alhamdulillah..rezeki bg anak yang dikandung..
dan rezeki bg sy juga..huhu~ thanks darling! ♥


Jom tengok cupcakes dia....



Fresh Fruit Cupcakes
with Chocolate
 

i'm using Peach, Kiwi and apple...
buah sedikit masam..
then the taste was awesome..
plus topping chocolate not to sweet..
manis tidak bagus utk ibu mengandung ya...
hehehehe~

i'm happy cuz she luv it...
thanks again myra!
hug~hug..

*nak duit raya??? DUIT RAYA!
manalah tau anda2 yg terpilih...heee~

till then...wassalam ♥
 

Monday, August 8, 2011

Black & White

Assalammualaikum..hello

Last week i've received order from a friend in FB..
She request for a set of Chocolate cupcakes with Cream Cheese Frosting..
and a set of Vanilla Cupcakes with Oreo Cream..=)


Lets enjoy the temptation...=)


Vanilla Cupcakes with Oreo Cream..
i added some chocolate on the top..
 

Chocolate Cupcakes with Cream Cheese Frosting..
luv the cheese..♥
 


Black & White
*samsung galaxy ni cantek...KLIK
slim pun slim...
hmmm...~~

till then..wassalam ♥

Kisah Ramadhan #3 dan yang tertunggak......=)

Assalammualaikum...hello..

Amacam puasa untuk hari yang ke-9 ni..?
masi ok lagi ka...? or ada yang sudah kecundang ditengah jalan..
hehee~ xpa..ramadhan masih panjang dan kita masih boleh terus beramalkan...=)
insyaAllah...♥

Ok, first of all..ini entry tertunggak since last week..
sy xda masa nak update blog..
too many things to settle..
kerja sangat menimbun dan sy bagaikan tertimbun..huhuhu~
dan alhamdulillah minggu ni sy da buat kerja baru..=)
but the sad thing is...susah sikit la nak curik masa tuk update blog pasni..
mr.bos asyik lalu lalang saja...huu~camna tuh?


Back to our story, banyaknya hari2 yang sy tertinggal kan..
dari ramadhan ke3 hinggalah hari ni da ramadhan yang ke9..
tp xpa..jom cekidaut..antara menu2 juadah berbuka kami..


*Few of them sy amek from cik google..sbb x sempat snap daa....=p



Popia sambal..
memang best walaupun telah disiram dgn sambal..
tp popia masi lagi rangup..
syabas makcik! hehehe~
yang ni sy beli dekat bazaar pasar malam ya..=)
 

Martabak Daging..
yang ni boleh2 la rasa dia..
kuah kureng sikit..
beli dekat bazaar Labuan Walk..

Kuih Terang Bulan & Kuih Koci inti Kelapa
Beli dekat Bazaar Tg.Aru...
kuih terang bulan tu best!
yg kuih koci x pasti..sbb sy x makan..=p
 
ingat lagi kat entri ni KLIK
bila sy kata sy penggemar kuih muih tradisional..
haaa...akhirnya kuih ni sy dapat masa di bazaar pasar malam..
sy suka!
  
nama kuih ni sy kurang pasti..
antara bengkang or bingkung..
tolong sesiapa beritahu sy...
hehehe


walaupun namanya sy kurang pasti..
tapi sy sgt tahu rasanya..=)
yang putih itu tepung beras...
inti gula melaka...
memang sedap!
maveles!

*image from cik G*
LAKSAM
yang ni pun antara kemestian sy dan husband..
kalau bulan puasa sj..mesti cari benda ni..
hehehe~ 

ok, gambar bwh ni adalah merupakan juadah berbuka puasa yang terbaik skali..
anda da bersedia menahan nafsu...
kekekeke~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
tadaaaa~


Mr.D in the house!!!
haha...
sedap..memang terbaik...
TQ bro!

btw, last saturday me & in-law families..
berbuka puasa di luar..
so sy suggest siapa2 yang ingin berbuka puasa..
boleh cuba di Tiara Hotel..
murah pun murah..
sedap pun sedap..
mmg berbaloi..=)

till then...wassalam ♥

*sapa2 yang ingin lawa masa raya nti..KLIK bleh la try..
it's freedom to look hot u noe..=)

dan pada anda yang gemar pada nescafe KLIK 
cubalah..mana tau dapat duit raya nti...=)

till then...wassalam ♥



Tuesday, August 2, 2011

Fly Fly my Apampies....♥

Assalammualaikum...hello..

Ha...bukan fly fly my butterfly ya...
hehehe...tp kali ni apam terbang jauh..
bukan lagi belayar..tp dia da advance...ihikk..=)

This time I've received order from a party planner..
sumwhere from Subang Jaya..
haa...jauh tak jauh tu...=p
first time nih nak deliver apam camni jauh..
risau juga la if apam sampai nanti tak rupa apam..
tp syukur alhamdulillah..everything is in a good condition..



Actually order was done last week..=)
jom tgok pix yg sempat sy snap...


i'm kinda excited u noe..
 

 packing kena baek punya...
takot rosak wo0oo...


Fly Fly the apampies......=)
If u wanna know..
Howaboutparty Jaja is a party planner..
their work on party decorations..
the ideas sgt awesome okeh..
bleh usha blog mereka kat sini Howaboutparty Jaja
manalah tau ada reader yang sesat baca entry sy ni kan..
hehehe~

*pix taken from Jaja's FB*
thanks dear for ordering from Suri's Cupcakes

till then....wassalam..♥

Kisah Ramadhan #2

Assalammualaikum..hello..

Alhamdulillah..
ramadhan dihari yang kedua lebih baik..

Ok, apa menu untuk dikongsikan di hari yang ke-2 ni..
hehee...seperti yang dirancang..
husband and I pun pegi ke bazaar ramadhan Membedai..

The environment sangat berbeza dengan bazaar Labuan Walk..
Di Membedai keadaannya agak lengang sedikit..
mungkin sebab kami pegi awal..
tapi kira orait la..tak payah Q panjang2 kan..
cool...=)

Jom tengok apa hasil yang kami dapat...=)

 Kuih Tepung Pelita
ini salah satu menu wajib sy dan husband setiap kali ramadhan..
tips untuk membeli kuih ni..
pastikan struktur kuih lembut..
maksudnya apabila anda goyangkan..
isi dia begerak2...
itu ertinya ~ S.E.D.A.P
kalau tak begerak..jangan beli!
heeehehe~


ok yang ni nama dia Lompat Tikam..
 tak tau la yang mana satu melompat mana satu menikam..
huhu..kenapa nama dia macam tu pun sy tak tau..
kekeke...tapi sedap..
 
ha..mcm ni la rupa dia masa dihidang..
memang kena makan campur semua skali..
yang hijau tu tepung beras...
yang putih tu santan..
yang warna pink menarik tu pulut..
dan berkuahkan gula melaka..
rasa dia memang fair..=)
sedap!

Ingat entry sy kemarin?
rasa2 sy dapat tak kuih tu..??
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-

-
-
tadaaaaaaa

sy dapat!
hehe..
ini la Kuih Tepung Gomak..
dalam dia inti Kelapa..
yang habuk2 tu tepung kacang hijau..
yang ni, rasa dia boleh2 lah..
ada kureng sikit..
sebab inti dia sikit sangat..huhuu~
tp syukur, sebab semua yang diingini dapat ditemui disana...
yipppiiee!


Other than that,
kami ada juga beli juadah berbuka puasa yang lain,
tapi tak sempat snap daaa....
huhuu~

Kuih muih memang banyak dekat situ..
Nasi Kerabu pun ada juga...dan macam2 lagi..
setakat ini, sy rasa Bazaar Membedai dapat menandingi Bazaar Labuan Walk..
walaupun jumlah gerai yang sedikit..tetapi berbaloi untuk dikunjungi..=)
lepas ni bolehlah start mencongak2 apa menu untuk hari ni..=)

 till then...wassalam..♥

 

Monday, August 1, 2011

Kisah Ramadhan #1

Assalammualaikum..hello...

Bulan Ramadhan ni mungkin baking job agak slow..
maklumlah org berpuasa di siang hari..
jika ada celebration for birthday pun hanya dapat dilakukan selepas waktu berbuka..
atau dalam bahasa tempatan dipanggil "sungkai"...
so, less to share about baking job..=)
 
Jadi apa kata sepanjang bulan puasa yang mulia ni...
kita berkongsi serba sedikit menu2 untuk bersungkai..
hehe~ 


ok, cerita pasal ramadhan yang pertama,
kelmarin family and me pergilah ronda2 di bazaar ramadhan utama (@Labuan Walk)
agak kecewa sikit sebab kebanyakkan gerai2 menjual jenis2 makanan yang sama..
hmmm ~~ kuih-muih yang pelbagai amatlah sukar untuk ditemui..
hampa....sbb sy memang penggemar kuih-muih..
jiwa agak keTradisionalan sket..hehehehe~
kalau ada pun, tp tidak menarik hati untuk membeli..


At last,
Kami cuma dapat beli..
1.sebotol air tebu yang boleh2lah rasanya..~
2.Tungking Ayam kegemaran myboo..hehehe~


that's it..yup...itu sahaja...
bazaar panjang cuma itu sahaja yg dpt kami beli..
so0o sad...huuu~

Pulang dengan hampa ok..
sebab apa yang dicari tidak ditemui..
sob...sob...sob...

so plan ari ni, mau pegi usha bazaar ramadhan di membedai (kem tentera) pula..
mudah2an apa yang dijual disana lebih menarik hati..hee~

agak2 jumpa x kuih ni..???

*image from Google*
harap2 jumpa la kan..
insyaAllah..=)

till then..wassalam ♥

Famos Amos!